2007. december 6., csütörtök

Ennél mélyebbre?

Igazi szegediqum, hogy immáron nem a szomszédos Tiszasziget büszkélkedhet az ország legmélyebben fekvő pontjával, hanem a korábban Szegedhez csatolt Gyálarét. Persze nem arról van szó, hogy a város egy része süllyedt volna meg az utóbbi időben, hanem a mérések eszközei pontosodtak. A mélységi adatok korrigálását a műholdas technika alkalmazása tette lehetővé.

Eddig is voltak persze kételkedők, és hadi titkok :)

Más kérdés, hogy e tudományos ténnyel most mit kezd a város és miként érinti az eddigi „mélységi rekorder tiszaszigetieket, akik komoly turisztikai beruházást eszközöltek a mélységi pontban rejlő lehetőségek kiaknázására.

Az újonnan meghatározott hely egyenlőre megközelíthetetlen, de legalábbis komoly nekibuzdulás, gumicsizma ajánlott becserkészéséhez.

(Sem itt, sem amott nem érdemes eltévedni, mert az emberfia esetleg a határőrök karmaiban találja magát! Közel a szerb - magyar határ.)

A Tiszaszigeten a hely szelleméhez méltó objektum, turisztikai bázis épült, már csak a megközelítését könnyítő szilárd burkolatú út hiányzik.

És mivel ez az ország át van rendesen szőve politikával megemlítem, Tiszasziget polgármestere jobboldali, a múlt hónapban vált parlamenti képviselővé, míg Szeged vezetése kormánypárti… Namármost a két (a régi és új) földrajzi pont között alig van egy kilométer légvonalban, de az egyik a Tisza jobb, a másik pedig a bal partján fekszik Szeged belvárosától közel egyforma távolságra. Ha most az lesz, hogy nekiállunk a legfrissebb adatok szerinti mélységi pontra új bázist építeni, akkor már csak abban reménykedhetünk, hogy ennél mélyebbre nem lehet süllyedni.

(Erre jelenleg nem sok minden utal!)

Nincsenek megjegyzések: